Wat zijn private label en white-label producten

Private label en white label producten, je hebt er vast wel is van gehoord. Ze zijn overal en komen vaak voor in de ecommerce wereld, maar ook in winkels zoals supermarkten kun je ze vinden. Maar wat zijn private label en white label producten nou eigenlijk?

Wat is een white-label product

Een white-label product is een product of dienst die geproduceerd is door een bedrijf die andere bedrijven weer gaan verkopen als hun eigen product. Een white-label product gaat merkloos de fabriek uit zodat bedrijven dit als hun eigen product kunnen verkopen zonder zelf op te draaien voor de ontwikkelingskosten en het hele infrastructuur rondom het product. Hierdoor kan de eindgebruiker niet achterhalen wie er achter het product zit. Een bedrijf kan een white-label product onder hun eigen gecreeërde merk verkopen, dit heet private labelling.

Wat is een private label product?

Een private label product is een product die geproduceerd is door een andere bedrijf en en die weer wordt verkocht door een bedrijf onder hun eigen merk. Een private-label product is dus in eerste instantie een white-label product, maar het product wordt gebrand door een bedrijf. Een bedrijf die een private label product verkoopt, mag niet worden verkocht door andere bedrijven. Wel mogen bedrijven het zelfde white label product verkopen en deze ook gaan private labellen, zo is het dus mogelijk dat twee bedrijven het zelfde product verkopen maar onder hun eigen merk.

Voorbeelden van private label producten

Een goed voorbeeld van private label producten zijn de producten die in de schappen liggen bij de Albert Heijn met hun eigen huismerk. Deze producten zijn niet geproduceerd door Albert Heijn zelf, maar door een ander bedrijf als white-label product, Albert Heijn koopt deze producten weer in en verkoopt ze onder hun eigen huismerk.

Een ander voorbeeld is online kledingwinkel Represent My City, ze produceren de kleding niet zelf maar dit word gedaan door een ander bedrijf die de kleding als white-label producten verkopen aan kledingwinkels. Zo kunnen kledingwinkels en Represent My City de kleding onder hun eigen merk verkopen en mag hun kleding niet worden verkocht door andere bedrijven.

Zo zie je dat je allerlei soorten producten kunt private labellen, van etenswaren tot kleding, maar ook grondstoffen, speelgoed en non-fysieke producten zoals software en diensten.

1 gedachte over “Wat zijn private label en white-label producten”

  1. Wanneer ik producten zou willen inkopen via alibaba bijvoorbeeld, er staat altijd wel iets van een merk op. hoe kan ik deze onderscheiden?

Plaats een reactie